De seizoensborrels:

Het M.H.D. RHINO heeft een kleine twintig jaar geleden het borrelconcept geïntroduceerd bij haar moedervereniging KoKo. Daar waar de KoKo-kroeg normaal gesproken alleen ’s avonds geopend was, introduceerde het M.H.D. RHINO dit concept waarbij op vrijdagmiddag reeds vanaf 16.00 uur biertjes konden worden gedronken, om zo het weekend in te luiden. Tevens kon er een selectief uitgekozen speciaalbier worden gedronken dat normaal gesproken niet te verkrijgen was op de kroeg. Dit kon worden gedronken uit een bijbehorend glas dat tegen een bijzonder lage prijs kon worden gekocht en daarna onbeperkt kon worden bijgevuld. Sindsdien heeft dit concept veel navolging gekregen door andere disputen en verbanden binnen KoKo. Echter, nooit zijn deze borrels zo voordelig voor de gasten en zo drukbezocht als de RHINO-borrels. Door als eerste het concept te introduceren en bij elke borrel steeds weer te bewijzen hoe succesvol een borrel kan verlopen, heeft het M.H.D. RHINO met haar borrels een goede naam binnen en buiten KoKo opgebouwd.

Het idee
Menig deel van de Dispuutsavond wordt door de heeren van RHINO aangewend om onder het genot van een overheerlijk Brand pilsje gezellig te ouwehoeren over allerlei leuke ideeën/concepten die ten uitvoer kunnen worden gebracht in de vorm van een seizoensborrel. Steeds weer geldt als basis dat een bepaalde originele ambiance moet worden gecreëerd door een thema, kroegaankleding en bijpassende muziek. Maar vooral moet er op een bepaalde originele wijze tegen zeer aantrekkelijke prijzen voldoende hoeveelheden speciaalbieren en/of pilseners van de Koninklijke Brand’s Bierbrouwerij, onze hoofdsponsor, kunnen worden genuttigd. Drie tot vier maal per jaar wordt een seizoensborrel gegeven voor studerend Maastricht waarbij voor een luttel bedrag gedurende de borrel onbeperkt een speciaal daarvoor uitgekozen Hertog Jan speciaalbier kan worden geproefd en gedronken.  Natuurlijk zouden de heeren de heeren niet zijn, als af en toe van dit concept wordt afgeweken en er originele aanpassingen op dit concept worden gedaan, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een spelelement en het combineren van de diverse bieren op een borrel. Welke borrels hebben zoal reeds de revue gepasseerd: de Krasloten borrel, de Bierbuikbots borrel, de “Kolonisten van KoKo” borrel, de Beer of Bier borrel, de Casino borrel, de Schiettent borrel, etc. etc. U leest het al: teveel om op te noemen. Ook onze vriendelijke collega’s van het WieckerHeeren Bertje worden zo nu en dan betrokken bij de organisatie dan wel de uitvoering van een borrel, met aan hun hoofd de burgemeister vaan Wieck.

De aanloop
Door steeds de nodige promotie te verrichten als er weer een plan voor een borrel is gesmeed, ziet het Dispuut met vertrouwen de gezelligheid tegemoet. Diverse geledingen worden uitgenodigd, zoals de oud-leden vereniging van het M.H.D. RHINO (de Alliance Générale des Membres au Dehors) en de nodige afhankelijke en onafhankelijke disputen. Natuurlijk wordt er bij KoKo het nodige “gepropt” bij alle kroegbezoekende dames en heren.

De uitvoering
De seizoensborrels vinden altijd plaats op vrijdagmiddag tussen 16.00 uur en 19.00 uur op de KoKo-kroeg, niet zelden met een uitloop tot in de vroege uurtjes! Bij de seizoensborrels wordt aan het begin van de borrel – met uitzondering wellicht bij een speciaal spelelement – door de gasten een bedrukt RHINO-glas aangeschaft met daarop het thema-logo van de borrel. Tijdens het verloop van de borrel kan dit glas onbeperkt worden bijgevuld met het op deze borrel geschonken Hertog Jan bier, uiteraard vriendelijk en professioneel getapt door een van de RHINO gastheeren… De borrel verloopt verder zoals een RHINO-borrel verlopen zal, en wel vlekkeloos… Meestal komt het echter zover dat de bedrukte Hertog Jan glazen spoedig uitverkocht raken, en dat de nodige andere ‘bollekes’ en speciale glazen vergaard dienen te worden. Door het enthousiasme van de genodigden raakt de bodem van de biervoorraad wel eens in zicht. Dan wordt meestal besloten – welke keuze is er immers – ook nog maar een fustje Brand’s pilsener te delen met de dorstige kelen in de kroeg. Het geeft maar weer aan dat de echte verzamelaar van het RHINO-kleinnood nooit te lang mag wachten met het verschijnen op een dergelijke gelegenheid…

De afloop
De borrel nadert steeds alras zijn einde, of wat daarvoor door moet gaan. Om 19.00 uur komt een einde aan het formele gedeelte van de borrel. Meestal ziet de borrel echter een vervolg in een gedenkwaardige avond, met een feestende menigte, lallende mensen op barkrukken, het gezang van levensliederen en een nog steeds perfect getapt pilsje door verscheidene achter de bar opduikende gast(heer)en. Vooraleer iedereen weer van de dansvloer en de barkruk af komt, is het erg laat. Het komt de volgende dag allemaal wat moeilijker op gang dan verwacht… moe, maar voldaan!